Selülit, hızla ciddileşebilen bir tür bakteriyel enfeksiyon rahatsızlığıdır. Cildinizi etkiler, iltihaplanma, kızarıklık ve ağrıya neden olur. Bu tür enfeksiyon, bakteriler vücudunuza kırık deri yoluyla girdiğinde ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak en çok alt bacaklarda görülür. Bunun nedeni, alt bacakların sıyrıklara ve kesiklere en duyarlı olma eğiliminde olmasıdır.

 Selülite neden olan bakterilerin vücuda girmesine izin veren birkaç tür kesik ve yaralanma olabilir. Bunlar; Cerrahi kesikler, yanıklar, şiddetli egzama gibi deri döküntüleri olarak sayılabilir. Selülit enfeksiyonu kan dolaşımınıza yayılabilir ve bu da hızla yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle selülit olabileceğinizi düşünüyorsanız en kısa zamanda bir doktora görünmeniz iyi olacaktır.

 Selülit Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

 Selülit hızlı ilerleme eğilimindedir, bu nedenle erken teşhis önemlidir. İlk başta, biraz acı ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Ancak zaman içinde şunları fark etmeye başlayabilirsiniz: Dokunulduğunda sıcak bir cilt, kabarma, cilt gamzesi, büyüyen kızarıklık alan.

 Böyle durumlarda yapmanız gereken kırmızı alanı bir kalemle daire içine alarak enfeksiyonunuzun ilerlemesini izleyebilirsiniz. Bu, belirli bir süre içinde ne kadar yayıldığını görmenize yardımcı olacaktır. Büyüyorsa, doktora gitme zamanı gelmiş demektir. Ateş veya titreme dahil grip benzeri semptomlar gelişirse de acil tedavi almalısınız.

 Selülit Nasıl Tedavi Edilir?

 Çatlak selülit tedavisi, enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Selülit semptomlarınız varsa ancak ateşiniz yoksa sizi herhangi bir gün içinde görebildikleri doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. Ancak diğer selülit semptomlarına ek olarak ateşiniz de varsa, acilen tıp merkezine gitmelisiniz.

 Doktor semptomlarınızı kontrol ederek başlayacaktır. Dokunulduğunda sıcak hissettiren kırmızı, lekeli cilt bölgelerini arayacaktır. Enfeksiyon erken aşamalarında görünüyorsa, muhtemelen sadece bir tur oral antibiyotiğe ihtiyacınız olacaktır. Bir veya iki gün sonra semptomları görmeyi bıraksanız bile, doktorunuzun önerdiği şekilde tam tedavi aldığınızdan emin olun.

 Bazen oral antibiyotikler beklendiği gibi işe yaramaz, bu nedenle iki veya üç gün sonra herhangi bir düzelme fark etmezseniz tekrar doktorunuza danışın. Farklı bir antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir. Bağışıklık sisteminizi etkileyen bir durumunuz varsa bu hususu da doktorunuza belirtmeniz gerekmektedir.

05412757521